2024

INHOUD:

  • Lijst met voorgedragen kandidaten
  • Juryrapport 2024
  • Stemming

 

Lijst met voorgedragen kandidaten:

  1. Burgerinitiatief Vlietland Open&Groen
  2. Carel Goseling/Redacteur van Vlietnieuws
  3. Energy Common/Hank Ort/Vrijwilligersorganisatie energietransitie
  4. Geer de Jager/buurtpreventie team VB-west
  5. Hans Van Ierland/Wijkleercentrum
  6. Ingrid Jerphanion/Buurtactiviteiten Leidschendam Noord
  7. Marianne Knijnenburg/Boekenhuismarianne.nl
  8. Mirjam Stigter/Initiatieven sociaal zwakkeren
  9. Robert Langen/Planuitwerking CID Binckhorst
  10. Speeltuin Gravenwijk/Initiatief Marion Valkenburgh
  11. Stadstuin Rusthout/Burgerinitiatief van vrijwilligers
  12. Stichting Duurzaam L-V/Bijdragen van vrijwilligers tot een duurzaam LV
  13. Voedselbank/Gratis hulp door vrijwilligers voor burgers met financiële problemen.
  14. Zeynep Killi/Stichting IBCE

Juryrapport 2024

De Lodewijk van Vliet Award is een initiatief van de BurgerKrachtCentrale (BKC) en is bedoeld om burgerparticipatie te benadrukken en de inzet van betrokken inwoners en vrijwilligersorganisaties in de schijnwerpers te zetten.

Er waren dit jaar 14 inzendingen.

Wat een rijkdom om te zien hoeveel en hoe inwoners zich belangeloos inzetten voor hun gemeenschap.

De jury bestaande uit: Daniël Dekker, José Klaassen, Paulien Kegge (winnaar vorig jaar), Stijn Strous en Liesbeth Starrenburg (voorzitter)

hebben de inzendingen beoordeeld op de volgende criteria die door de BKC zijn opgesteld:

  • Tastbaar resultaat
  • Meerwaarde voor de lokale samenleving ven Leidschendam-Voorburg
  • Innovatief

Daaruit is een top 4 ontstaan.Uit deze top 4 kan nu door de inwoners van Leidschendam-Voorburg een winnaar worden gekozen.

In willekeurige volgorde;

  1. Energy Common
  2. Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg
  3. Zeynep Killi – Stichting IBCE
  4. Burgerinitiatief Vlietland

Klik STEMFORMULIER  (wanneer u al goed op de hoogte bent)   

Mede mogelijk gemaakt door stichting Koepelfonds

Lvvaward 2024

 

Energy Common

De Coöperatieve Energy Common Leidschendam-Voorburg bestaat uit een groep inwoners die wil bijdragen aan een duurzame leefomgeving voor iedereen.

Zij doen dat vanuit het perspectief van de inwoners samen met de gemeente en lokale ondernemers.

Hun motto is: Samen naar een duurzame toekomst; Voor, Door en Met burgers.

Zij werken met (gratis) energiecoaches die je tips kunnen geven om te besparen op energiekosten en door collectieve projecten op te zetten waarvan inwoners kunnen profiteren.

Uit het juryrapport

Het burgerinitiatief Energy Common in Leidschendam-Voorburg is een waardevol initiatief omdat het inwoners direct betrekt bij de overgang naar duurzame energie. Door collectieve energieoplossingen zoals zonne-energie en energiebesparing te organiseren, versterkt het initiatief niet alleen de lokale gemeenschap maar draagt het ook bij aan een groenere toekomst.

Door samen te werken kunnen bewoners actief bijdragen aan de verduurzaming van hun eigen leefomgeving, wat zowel economische  als ecologische voordelen biedt.

Het mooie aan Energy Common specifiek is dat het een moeilijk vraagstuk als klimaat op lokaal niveau heeft weten te operationaliseren. Ze hebben laten zien dat je maar een aantal betrokken en gemotiveerde burgers nodig hebt om al oplossingen te bieden. Zo wordt klimaat minder ver van je bed show en meer iets waar je graag aan wilt bijdragen.

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg

Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg is in zijn huidige vorm opgericht in 2008 en is voortgekomen uit Platform Duurzaam Leidschendam en Stichting Kringloop Voorburg die al sinds 1993 bestonden.  Ze timmeren dus al ruim 30 jaar aan de weg!

Waarom duurzaam?

We leven samen op te grote voet!

We hebben maar één planeet aarde maar we gebruiken nu 1,5 aardes’ per jaar. In 2050 zullen we 2 aardes nodig hebben. Elk jaar teren we steeds verder in op ons natuurlijk kapitaal. De gevolgen zien we in klimaatverandering, de voedselcrisis, toenemende armoede, en het verdwijnen van regenwouden.

Duurzamer leven betekent:

  • Méér doen met minder gebruik van grondstoffen
  • Méer doen met minder energieverbruik
  • Méer doen met minder afval en uitstoot van schadelijke stoffen, zoals broeikasgassen
  • Hergebruik (recycling, kringloop)
  • Behoud van natuur en ecosystemen
  • Samenwerken wereldwijd

Uit het juryrapport

Het mooie aan deze stichting is dat ze al zoveel verschillende onderwerpen op het gebied van duurzaamheid aangepakt hebben.

O.a. de energieadviezen die voor elke burger interessant zijn, zwerfafval acties, de geweldige regentonnen actie, het aanleggen van geveltuintjes. Dat ze zich ook nog eens bezighouden met Vlietland maakt ze voor mij nummer 1 want Vlietland is van ons allemaal.

Zeynep Killi – Stichting IBCE

De Stichting Interculturele Bevordering Contact & Educatie is een multiculturele welzijnsorganisatie opgericht door Zehnep Killi in augustus 2001.

Het doel van de stichting is het bieden van ondersteuning aan jongeren in de gemeente Leidschendam-Voorburg, vooral in gezinnen met een sociaal (economische) kwetsbare positie.

Een paar van de activiteiten van de stichting zijn:

  • Project Kans, organiseert door het jaar heen verschillende activiteiten voor kinderen en volwassenen uit Leidschendam-Voorburg en de deelname is gratis
  • Creatieve Werkruimte, op woensdagmiddag is dit voor kinderen de plek om hun eigen talent te ontdekken en eigen interesses te onderzoeken
  • Huiswerkbegeleiding, onderwijs vormt een essentiële schakel in de ontwikkeling van met name jongeren. Wie geen of weinig onderwijs heeft genoten kan veelal niet volwaardig deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.
  • JAMKODA, staat voor Jammen, Koken en Dansen in de wijk. Met deze activiteit kunnen wijkbewoners op een laagdrempelige en informele manier kennis maken met elkaar

Uit het juryrapport, Dit mooie initiatief bestaat inmiddels 20 jaar en is dus volwassen. Het is een enorme kunst om een dergelijk stichting zo lang draaiende te houden met gemotiveerde vrijwilligers. IBCE richt zich op inwoners met een migratie achtergrond. Met name de praktische aanpak zoals huiswerkbegeleiding spreekt me enorm aan.

Het is praktische hulp maar ook ontmoeting en verbinding tussen mensen uit verschillende culturen.

Hoe leuk is het om samen te koken, te jammen en te dansen. Ook het Project Kans is een prachtig initiatief vooral ook omdat deelname gratis is en dus voor iedereen bereikbaar.

Alles wat de stichting organiseert heeft tot doel goed te kunnen integreren in onze samenleving. 

Met haalbare maatregelen en initiatieven komen, wanneer de politiek daar niet in slaagt, is zonder twijfel burgerparticipatie. Zeynep Killi heeft als oprichtster veel goeds teweeg gebracht voor mensen, met name kinderen en vrouwen met een migratieachtergrond.

Als jongeren goed onderwijs krijgen en goede kennis hebben over de maatschappij is de kans groter dat ze later zelf gaan participeren en veel gaan bijdragen aan onze samenleving.

De IBCE heeft tastbare resultaten geboekt, veel kinderen hebben een havo-vwo advies gekregen in een wijk waar dat normaal niet zo was.

Burgerinitiatief Vlietland

Burgerinitiatief Vlietland gesteund door diverse gemeentelijke en provinciale fracties streeft ernaar om Vlietland Open en Groen te houden. En waarom?

  • We wonen in een van de meest verstedelijkte gebieden van Nederland. Elk beetje groen is waardevol.
  • Natuur moet niet worden afgesloten met een slagboom. Het is van ons allemaal en het moet toegankelijk zijn voor iedereen.
  • Niet alleen wij hebben recht op het behoud van onze leefomgeving. Dieren en planten hebben dat ook. Vernietig hun habitat niet.

Doelstelling:

  • Behoud van Vlietland als groene long voor de regio
  • Bevorderen van sociaal maatschappelijke functies van Vlietland
  • Voorkomen dat Vlietland wordt volgebouwd en afgesloten

Uit het juryrapport

Dit burgerinitiatief is een uitstekend voorbeeld van succesvolle burgerparticipatie omdat het er in geslaagd is om de stem van de lokale gemeenschap te verenigen en gehoord te laten worden tegen controversiële bouwplannen. Door middel van gedegen onderzoek, publieke acties en samenwerking met andere belangengroepen, hebben zij effectief aandacht gevraagd voor het behoud van Vlietland als groen en open gebied. Hun inzet toont de kracht van collectieve actie in het beschermen van waardevolle natuurgebieden.

Het mooie van dit initiatief is dat ze, ondanks tijdsdruk en de hoeveelheid werk, hebben doorgezet en dat ze zeer innovatief waren met werkbezoeken en petities etc. Ze hebben door tegengas te geven tegen bouwplannen op Vlietland een grote meerwaarde voor de gemeente LV gehad.

 

 

STEMMING:

 

In willekeurige volgorde;

  1. Energy Common
  2. Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg
  3. Zeynep Killi – Stichting IBCE
  4. Burgerinitiatief Vlietland

Klik STEMFORMULIER

Lvvaward 2024